Beschrijving

De herinrichting van het Wilheminaplein vormt de sluitsteen van het project Nieuw Zaailand, dat verder bestaat uit de nieuwbouw van het Fries Museum, een nieuwe pleinwand met winkels en appartementen en uitbreiding van de ondergrondse parkeergarage. Het plein wordt wekelijks gebruikt voor de markt en is verder geschikt voor grootschalige evenementen zoals concerten en de kermis. De uitdaging voor de inrichting is geweest om op flexibele wijze deze uiteenlopende programma’s te kunnen accommoderen en tegelijkertijd verblijfskwaliteit te realiseren op de momenten dat het plein geen georganiseerd gebruikt kent. Met behulp van 3 modellen is in een online enquête onderzocht welke planelementen konden rekenen op enthousiasme van bevolking en gebruikers. Het ontwerp bestaat uit een tapijt van drie soorten natuurstenen klinkers en gestrooide bomen. Het tapijt bemiddelt tussen de verschillen in schaal en bouwperiode van de omliggende gebouwen. In de vloer zijn led-lampen, afwateringslijnen en kleine fonteinen verwerkt die bijdragen aan de levendigheid overdag en ‘s nachts. De bomen worden beschermd door grote boombanken van 2 x 5 meter, die tevens dienen als zitplek en op natuurlijke wijze de opstelling van de weekmarkt organiseren. Het plein is in 2013 bekroond met de FALCO Award voor de beste openbare ruimte. Gezien de vele positieve reacties van gebruikers en bezoekers kan met recht gesproken worden van een aanwinst voor de stad!

Opdrachtgever

Gemeente Leeuwarden

Ontwerp

HOSPER

Partners

SmitsRinsma
Het LUXlab
Rots Maatwerk
IPV Delft
Falco BV
Bert Bandringa (gem. Leeuwarden)

fotografie: Pieter Kers

Periode

2009-2012