Beschrijving

De transformatie van het laboratoriumterrein van Shell is een van de majeure opgaves in de stad Amsterdam van het afgelopen decennium. Vanwege de ligging op noord was de uitdaging om een woon- en werkomgeving te creëren die kon concurreren met de kwaliteit van de stad aan de overzijde van het IJ. Een tweede uitdaging was het accommoderen van het stevige programma.  Het ontwerpteam, bestaande uit dRO en Palmbout heeft gekozen voor een groene kwaliteit, in contrast met de blauwe kwaliteit van de zuidelijke IJ-oevers. Dit is bereikt door een opzet met open bouwblokken te ontwerpen, door een brede groene parkoever te winnen op het IJ en door nadrukkelijk hoogte te maken, in de vorm van de vijf torens in de strip. Deze ingrediënten samen zorgen voor een uniek milieu met het filmmuseum Eye als kers op de taart.

Opdrachtgever

ING real estate

Gemeente Amsterdam

Ontwerp

Palmbout

dRO

Partners

Planmaat

Geurst & Schulze

Cruz & Ortiz

Periode

2004-2005